Jan de Vries - Vroomshoop

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Jan de Vries

verhalen

1959 – Van Deventer naar Vroomshoop

Wij woonden in Deventer en mijn vader kreeg werk in Vroomshoop. Bij de Brima werd hij vertegenwoordiger in kleerhangers en andere houtwaren. Toen de hoelahoep in de mode kwam werden ze in Vroomshoop, bij de Brima gemaakt.
Ik was 11 jaar, mijn broer Hidde 15.
Het was een aardige cultuurschok. Van Deventer naar Vroomshoop.
Ik herinner me dat de heer Maneschijn, directeur van de Brima, ons voor de verhuizing had rondgereden. Weilanden en sloten en geen mens te zien. Dat werd mijn nieuwe woonplaats.
Eerst gewoond aan de Bevert, later aan het Plantsoen.
De Julianaschool met de heer Visser als hoofdonderwijzer van de 6e, 7e en 8e klas. Voor mij een onbekend verschijnsel. Op deze manier konden kinderen tot hun 14e jaar op school blijven en dan gaan werken.
Het was erg vreemd voor me. Een andere taal en andere gewoontes. Een soort humor die ik niet snapte. Ik voelde me eerst doodongelukkig. Gelukkig kon ik erg goed rolschaatsen en dat was wel prettig om te laten zien op het schoolplein.
Later naar de MULO met meneer de Leeuw als directeur. Jongsma, Stap, Heezen en den Olde. En… niet te vergeten de heer van Ginkel. Wat een verhalen kon die vertellen!
Oh ja, de heer Menkveld. Hij was onze buurman in het Plantsoen. Hij had moeite met orde houden. Ik had met hem te doen en vond het moeilijk mee te doen in de klas want na schooltijd kwam ik hem ook weer tegen.
Verkering met Hennie Dubbink, bevriend met Jans Otter.
Veel met Karst Vaartjes opgetrokken die me liet kennismaken met het boerenleven. Hij had een heel ander leven dan ik. Moest na schooltijd hard werken, ik kon m’n gang gaan. Het boeide me enorm.
Frits Visser was lang een goede vriend van me. Zijn vader was de directeur van de PAVRO. Een poos geleden ontdekte ik Frits in Amsterdam. Hij was in zijn leven bevriend geraakt met Annie MG Schmidt en heeft ”het Koffertje” van Annie MG samengesteld. Met hem organiseerden we allerlei festiviteiten in het MCCgebouw. Hij was erg creatief, liet me kennismaken met de boeken van Godfried Bomans en nam me mee op vakantie naar Haarlem, waar zijn grootouders woonden om vandaar uit allerlei musea te bezoeken en een show bij te wonen in Carré van Snip en Snap. Een mooie tijd.
Mijn broer Hidde zat in The Electric Devils met Eerde Beulakker, Nico Rekers, Wim en Peter Riko. Zus Mieke zong ook weleens. Optreden op Teenagershows
Veel gesport. Eerst bij TOP. Later fanatiek lid van Medusa. Fred Karsten, Roel Kassies e.a. Dick Stuart, de heer Elzen en Kuipers als trainers. Vrijdagavond naar de Rembrandthal in Almelo competitie spelen. Wat een tijd!
Later lid geworden van de Baptisten Gemeente in Vroomshoop. Een mooie tijd met goede herinneringen. De families Dubbink, Hamer, Otter waren belangrijk voor me. Zondagschoolwerk en later jeugdwerk geleid.
In mijn vrije tijd gewerkt bij bakker Brinkman. Fiets met een grote mand en veel tassen aan het stuur.
Vroeg beginnen en dan op die fiets door weer en wind richting Daarlerveen.
Later bij slager Meijer ook op zo’n fiets, maar dan wel met een motor. Ging veel sneller en betaalde beter. Als ik goed had gewerkt liet slager Meijer z’n goedkeuring merken en gaf me een lekkere biefstuk mee naar huis.
Er werd ook geslacht. Ik weet nog dat er een groot varken de slachterij in werd geleid. Het beest rook onraad en ging er vandoor. Naast de slagerij woonde meneer van Ginkel, van de MULO. Volgens mij was die erg gek met zijn keurige tuin, maar toen het varken er doorheen ploegde was ie minder vrolijk. Uiteindelijk kwam het beest wel aan zijn eind.
Goede herinneringen aan Anneke, de dochter van de slager en klasgenoot van me. Ik weet nog goed dat ze vertelde dat Henk Hovius de uitverkorene was om met haar te trouwen. Voor veel jongens in Vroomshoop was dat een grote teleurstelling. Hun kans was verkeken!
Natuurlijk heb ik ook herinneringen aan het zwemmen in de beek bij de sluis en het schaatsen op het kanaal. Ook nare herinneringen.
Op een winterse avond in de zestiger jaren was ik aan het schaatsen en stond met Hennie, mijn vriendin op een rustig plekje richting de spoorbrug.
Er kwam een aantal jongens onze kant op schaatsen en die wilden vlak voor de spoorbrug met een boog terug rijden. Ze hadden niet in de gaten dat het ijs daar niet sterk genoeg was. Twee of drie jongens zakten door het ijs. Ik weet het niet meer precies, maar door te gaan liggen hebben we er 1 of 2 uitgehaald.
Eén jongen lag onder het ijs en verdronk. Nog jaren daarna heb ik het geschreeuw en gekrijs gehoord van de jongens die erbij stonden en hun om hun vriend riepen. Ik dacht dat de jongen die verdronken is van de Geerdijk kwam maar weet niet wie hij was en wie die anderen waren. Misschien kom ik er nog eens achter.
We zijn naar een huis gelopen over het spoor en die hebben de politie gebeld. Die kwamen uiteindelijk met een motor met zijspan. Na lang zoeken vonden ze een lamp, maar wat bleek? De batterij was leeg! Ik voelde een enorme boosheid en machteloosheid. Ik heb daarna nauwelijks nog op natuurijs geschaatst. De angst zat er goed in.
Een paar jaar geleden hebben we een reünie van de MULO georganiseerd. Mooi om je oude klasgenoten weer terug te zien en te horen wat er van hen is geworden. Meneer Heezen was er ook. Iets ouder maar nog steeds dezelfde. Vroomshoop, maar een jaar of 8 echt gewoond maar wel een belangrijke periode in m’n leven. Ik denk er met veel warmte aan terug. Inmiddels woon ik al 33 jaar in Limburg, aan de voet van de Windrakerberg in Munstergeleen.
Het is daar ook goed toeven.

Groeten,

Jan de Vries                                            Reageren? jan.devries@home.nl

  

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu