erfgoed 2012 - Vroomshoop

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

erfgoed 2012

van alles > afbreken/bouwen

Drie panden genomineerd voor de Ons Erfgoedprijs 2012

De Stichting Ons Erfgoed met als werkgebied de oude gemeente Den Ham heeft drie prachtige panden genomineerd voor de Ons Erfgoedprijs 2012. Het betreft, in willekeurige volgorde, de woning met schuur aan de Dorpsstraat 36-38 te Den Ham, boerderij ‘Nevenzel’ aan de Janmansweg 17 te Den Ham, en als derde de woning aan de Hoofdstraat 33 te Vroomshoop.
Tijdens Monumentendag, op zaterdag 8 september, zal de Stichting Ons Erfgoed de winnaar bekendmaken. Die ontvangt dan een fraaie glassculptuur, vervaardigd door de Hammer kunstenaar Kees Huigen, uit handen van voorzitter Eltjo Haselhoff.  
Op de website www.stichtingonserfgoed.nl kunt u meer informatie vinden over de stichting; ook het aanmelden van panden voor de Ons Erfgoedprijs  is via de website mogelijk. Dat kan overigens ook via secretaris Klaas Dragt, k.dragt@home.nl of 0546-642191.

De woning aan de Dorpsstraat 38 in Den Ham is de voormalige bedrijfslocatie van de firma Koskamp, en daarvoor was het de woning van de hoofdmeester van de achtergelegen gereformeerde  School met de Bijbel. Van die school resteren nog twee schoollokalen die door de bewoners, Liesbeth Koskamp en haar man Jacco Kuiper, zijn omgetoverd tot een idyllische schuur. Woning en schuur vormen nu een prachtige twee-eenheid.
In 2004 is een eerste renovatie uitgevoerd waarbij met name het dak is aangepakt. In 2011 is het pand aan de achterzijde uitgebreid met een ruime keuken, die uitzicht biedt op de mooie tuin en schuur.
De eerste steen is bewaard gebleven van de oude school en is gelegd door burgemeester W. Beukenkamp op 5 oktober 1906. En ook huisnummer 36 van de schuur is nog verbonden aan de oude school.

De tweede nominatie betreft boerderij ‘Nevenzel’ aan de Janmansweg 17 te Den Ham. Deze eeuwenoude boerderij stamt al uit de 17e eeuw. Naast de boerderij bevindt zich een prachtige schaapskooi.
De huidige eigenaren,  Lambert Kleine Deters en Nelleke Roozenbeek, hebben de opstallen in een paar etappes gerenoveerd. Na de aankoop in 2003 is eerst de binnenkant aangepakt, met als resultaat een prachtige gang, mooi gedecoreerde deuren en een gezellige keuken. In 2011 is de buitenkant aan de beurt, zijn nieuwe knipvoegen aangebracht en is de waterafvoer via grind verbeterd. De voorgevel ziet er weer prachtig uit.
Boerderij en schuren vormen samen een fantastisch plaatje in het mooie Eerderachterbroek. In de door stichting Sallands Erfgoed georganiseerde wedstrijd ‘Mooiste boerderij van Salland’ behaalde deze boerderij de eervolle tweede prijs.


De derde nominatie is het woonhuis aan de Hoofdstraat 33 te Vroomshoop.  Deze uit 1906 stammende woning aan het kanaal is in 1927 aangekocht door de grootvader van de huidige eigenares, Roshwita van Riggelen. Opa is tot aan zijn overlijden in 1997 hier blijven wonen. Kleindochter Roshwita heeft samen met haar man Herman Uitslag het pand laten verbouwen, eerst in 1998 toen de isolatie van de woning is verbeterd en het gipsen plafond (voorzien van hooi en kippengaas) is gerestaureerd. In 2009 is een tweede renovatie gestart, waarbij nieuwe kozijnen en ramen zijn geplaatst maar met behoud van het oorspronkelijke glas-in-lood. Ook de tuin is aansluitend aangepakt. De eigenaren hebben geprobeerd de ziel van opa’s huis te bewaren en dat is ongetwijfeld goed gelukt.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu